

Vi spiser sjelden så mye mat - og kjøtt- som i jula. Ikke mindre enn 2 millioner ribbe, over 2000 tonn pinnekjøtt og 2000 tonn julepølse tas med over dørstokken inn i de tusen hjem til julefeiringen.
Tjuvstart nyttårsforsettet
Det hører for de fleste høytiden til, og noen dager inn i januar lengter mange etter lettere mat igjen. Men hvis nyttårsforsettet ditt er å spise grønnere i 2023, hvorfor ikke komme i gang før året har begynt, og gi deg selv en skikkelig pangstart?
Vi er positive til å spise grønnere!
Oppimot 5% av befolkningen spiser utelukkende plantebasert, men prosentandelen stiger stadig. I 2020 ble dobbelt så mange veganere og vegetarianere som året før. Og i en undersøkelse oppgir nesten halvparten at de har lyst til å spise mindre kjøtt! Folk flest er altså positive til og fysne på mer grønt.
Det er enkelt å lage god, kjøttfri julemat
Det blir stadig lettere å lage velsmakende, kjøttfri mat når det nærmest ukentlig dukker opp nye, og gode alternativer i butikkhyllene. Samtidig baner dyktige grønne matbloggere vei og tryller frem de deiligste retter, med ønske om å inspirere deg og meg til å spise mindre kjøtt.
Så enten du er vegetarianer, får besøk av en eller bare nysgjerrig på kjøttfrie alternativer til julematen i år, har vi samlet de beste oppskriftene for deg nedenfor! Mat som gir smaken av jul, uten så mye som en kjøttflis.
Årets kanskje viktigste måltid, selveste julemiddagen, tar ofte tid å lage i stand. Ha en forrett i ermet, så gjestene ikke går sultne!
I motsetning til det mange tror, finnes det faktisk en masse god og 100% kjøttfri julemat, som ikke er noe særlig vanskeligere å tilberede enn kjøttbaserte tradisjonsretter.
Her har du 7 oppskrifter som er godt likt blant vegetarianere her til lands.
Når det kommer til tilbehør er mulighetene nær sagt uendelige, fordi det meste er vegetarisk fra før. Her er noen populære sideretter å ha til middagen.