Håndplukket utvalg
Hjemlevering samme dag
Nærbilde av sprøtt svor på ribbe.

Den perfekte juleribba 2023

Svineribbe, flatribbe, familieribbe og juleribbe. En kjær matrett med mange navn. Ribbe er det vanligste valget på julaften, og faktisk spiser over halvparten av oss denne tradisjonsrike julemiddagen den 24. desember.

Er du nervøs for å mislykkes med årets juleribbe? Her får du gode tips til tilberedning fra Jan Strøm-Larsen, samt populære oppskrifter og andre triks som gjør forberedelsene lekende lett!

  • Sånn velger du ribbe
  • Start forberedelsene tidlig!
  • Fersk ribbe fra AMOI
  • Hvordan tilberede ribbe?
  • Kokkenes tilberedningsmetoder
  • Klassisk tilbehør til ribbe
  • En ny vri på juleribba
  • Dette kan du gjøre med ribberestene
  • Ofte stilte spørsmål om Ribbe til jul

Skrevet av Karoline Paasche
Sist oppdatert: 6.12.2023

Sånn velger du ribbe

Det første du må ta stilling til er hvilken type ribbe du skal ha. Blir det ikke jul uten sprø svor, kan du naturlig nok heller ikke velge den magreste ribba. Flatribbe, eller tynnribbe som det også kalles, er selve ribbestykket. Denne er mer marmorert, som betyr at kjøtt og fett ligger lagvis. Det er denne typen ribbe det selges mest av, og som er vanligst å servere til jul.

Men det finnes også en annen type ribbe, nemlig familieribbe. Denne inneholder det samme som flatribbe, men er magrere og har med kotelettkjøttet. Familieribbe er også et rimeligere alternativ til tynnribbe.

Jan Strøm-Larsen fra familiebedriften Strøm-Larsen på Torshov i Oslo, er klar i sin tale:

"Det viktigste å tenke på når du skal velge ribbe, er å finne en med god marmorering, altså at den har kjøtt og fett lagvis fordelt. Dette gjør den saftig. Den skal også ha litt fett under svoren for at den skal bli ordentlig fin og sprø."


Start forberedelsene tidlig!

Fersk ribbe er alfa omega for smaken og resultatet. Derfor er det mange som ønsker å kjøpe ribbe fra slakteren. Mange kan nok bli skuffet over lange ventetider og i verste fall: tom disk. Dropp timeslange køer og julestress i byen og bestill fra byens beste slakterbutikker gjennom oss! Vi leverer ribbe hjem på døra tett opptil jul, så har du en ting mindre å tenke på.

Uansett er det å få ribba i hus i god tid bare positivt, ettersom den holder seg godt i kjøleskap og dessuten bør krydres og få godgjøre seg en stund før den skal stekes. Det bekrefter også Strøm-Larsen:

"Kjøper du den fersk og vakumert kan den ligge i kjøleskap i 6-8 dager. Er den frossen bør den tas ut av fryseren 4 dager før og legges i kjøleskap for tining."

Mange lurer på hvor mange dager i forveien ribba skal saltes, da det ofte varierer fra oppskrift til oppskrift. Det meste går bra, men skal du gjøre det korrekt etter Jans bok, er dette fasiten:

"Ribba bør krydres med salt og pepper 1 dag før du skal steke den."

Fersk ribbe fra AMOI

Bestill årets juleribbe fra ekte slakterbutikker!

Hvordan tilberede ribbe?

Da har du kanskje ribba på plass, men hva så? Det kan virke overveldende å skulle finne ut av beste tilberedningsmetode helt på egenhånd, men heldigvis er det hjelp å få! Kjøttekspert Jan Strøm-Larsen gjør det på følgende måte, og er det godt nok for ham, er det vel ikke noe å lure på?

"Damp ribben i 30-40 minutter med vann i langpanne og med folie over på 200 grader. Legg noe under ribba så den kommer i spenn og fettet renner av. Ta så ut vannet og sett varmen ned på 150 grader, til ribba får en kjernetemperatur på 70 grader."

Men vi er ikke ferdige helt enda, det er nemlig mot slutten av steketiden at magien skjer. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves! Følger du Jans neste tips, er du så godt som sikret en perfekt ribbe:

"Til slutt setter du opp temperaturen i ovnen til 220 grader, og steker den til den har fått en kjernetemperatur på 85 grader."

Kokkenes tilberedningsmetoder

Det er mange måter å gå frem på når julemiddagen skal tilberedes! De siste årene har det blitt populært å langtidssteke ribba på lav temperatur. Dette skal føre til et ekstra saftig resultat dersom det gjøres riktig, og passer for deg som står opp tidlig på julemorgenen for å sette i gang med matlagingen.

Andre foretrekker å gå i gang med julemiddagen to timer før den skal stå på bordet. Godt kan det bli uansett! Her er et par forskjellige måter du kan tilberede juleribba på.

Stekt ribbe på trefjøl

AMOIs tilbehør til ribbe

En ny vri på juleribba

Det klassiske er ikke for alle. Enkelte av oss er vågale nok til å prøve en spennende vri på den tradisjonelle julemiddagen på selveste julaften. Disse oppskriftene er for deg som tør å eksperimentere med den folkekjære juleribba!

[object Object] En ny vri på juleribba

Har du alt du trenger?

Dette kan du gjøre med ribberestene

Er du så heldig å ha ribberester til overs etter julaften er det vanlig å skjære ribba i tynne skiver og spise som pålegg, gjerne på godt brød sammen med en grov sennep. Men det finnes også mange andre spennende måter å få brukt opp restene på. Bare se på disse fristende oppskriftene med ferdigstekt ribbe!

Tortillalefser med ribbe, grønnsaker og limebåter

Ofte stilte spørsmål Ribbe til jul

La oss snakke om cookies 🍪
Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden og gi deg en unik kundeopplevelse. I vår personvernerklæring kan du lese mer om dette. Ved å trykke «Aksepter alle», godkjenner du bruken av cookies.