

Svineribbe, flatribbe, familieribbe eller bare ribbe. En kjær matrett med mange navn. Ribba er det vanligste valget på julaften. Faktisk spiser over halvparten av oss spiser denne tradisjonsrike julemiddagen.
Hva vi spiser
Kjøttfri julemat blir mer utbredt for hvert år som går, men likevel er det kjøtt de aller fleste spiser mest av i høytiden. Hele 55% spiser ribbe, mens 33% går for pinnekjøtt. De resterende 12% spiser annen tradisjonsrik julemat som lutefisk, juletorsk, kalkun, kjøttmølje, risgrøt eller vegetarisk julemat på julaften.
Unngå unødvendig julestress
Jula er familiehøytid og tid for å senke skuldrene etter et langt år. Likevel er det mange som som synes at tilberedning av julemat, og spesielt ribbe, kan føre til unødvendig julestress. Blir svoren sprø i år? Her har vi samlet våre beste tips og triks i en guide til hvordan å lykkes med ribbe til julemåltidet.
Valg av ribbe
Det første du må ta stilling til er hvilken type ribbe du skal velge. Flatribbe er selve ribbestykket. Det går også under navnet tynnribbe. Denne er mer marmorert, det vil si at kjøtt og fett ligger lagvis. Det er denne typen ribbe som selges mest av, og som er vanligst å servere til jul. Men det finnes også en annen type ribbe, nemlig familieribbe. Denne inneholder det samme som flatribbe, men har også med kotelettkjøttet. Dette kjøttet er magrere. Familieribbe er et rimeligere alternativ enn flatribbe/tynnribbe.
Forberedelser
Fersk ribbe er alfa omega for smaken og resultatet. Derfor er det mange som ønsker å kjøpe ribbe fra slakteren. Mange kan nok bli skuffet over lange ventetider og i verste fall: tom disk! Derfor kan det være greit å være tidlig ute med å reservere ribben til julemiddagen, eller være ute i god tid. Å få ribba i hus i god tid er dessuten bare bra, ettersom den gjerne bør saltes og krydres et par dager før den skal tilberedes. Men ikke kjøp fersk ribbe for mange dager før julaften så du risikerer at den blir dårlig.
Forberedelsestips fra matbloggeren
Skal du servere ribbe på julaften begynner prosessen kvelden 21 desember, ifølge matbloggen Heia mat. Da skal du gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Få det inn i alle kriker og kroker, og særlig godt inn i svoren. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la ligge i kjøleskapet til den store dagen.
Det er mange måter å gå frem når julemiddagen skal tilberedes. De senere årene har det blitt svært populært å langtidssteke ribba på lav temperatur. Dette skal føre til et ekstra saftig resultat dersom det gjøres riktig. Men ikke har tid til å stå opp fem-seks på julemorgenen for å sette i gang med matlagingen. Andre foretrekker å gå i gang med julemiddagen to timer før den skal stå på bordet. Begge deler fungerer godt.
Her er et par forskjellige måter å tilberede juleribba på:
Langtidssteking à la Heia Mat
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 30 minutter forarbeid + 8 timer steketid
Dampovn/kombidampovn à la Jons matblogg
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 2 ½ time
Rask fremgangsmåte à la Eyvind Hellstrøm
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 3 timer
Tradisjonell fremgangsmåte à la Ingrid Espelid Hovig
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 2 - 2 ½ timer
Sous vide à la Lars spiser
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 36 timer sous vide + ca 20 minutter steking
En ribbetallerken består også av mye godt tilbehør. Du finner som regel medisterkaker, julepølse eller små sosisser, ribbesaus, mandelpoteter, svisker, surkål eller rødkål.
Krydret ribbesaus med eple
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 20 minutter
Medisterkaker
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: Ca 1 time
Medisterpølser/julepølse
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1 ½ time
Sosisser
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1 ½ time
Rødkål og surkål
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 1 time
Kokte mandelpoteter
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 20 minutter
Honningstekte epler med løk og svisker
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 15 minutter
Det klassiske er ikke for alle, og noen er vågale nok til å lage en vri på den tradisjonelle julematen på selveste julaften.
Asiatisk ribbe med sesamsjy
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 4 timer
Ribbe med appelsin, ingefær og anis
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 4 ½ time
Ribbe med appelsinsaus og fløtekaramellpoteter
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 4 ½ time
Ribbe med koreanske smaker
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 2 ½ time
Er du så heldig å ha ribberester til overs etter julaften er det vanlig å skjære ribba i tynne skiver og spise som pålegg. Men det er også mange andre spennende måter å få brukt opp restene på. Bare se her.
Ribbetaco med ølglace, bao buns og pizzabrød med karibisk ribbejerk
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1-2 time
Soyaglaserte ribbebiter
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 30 minutter
Chili con carne med ribberester
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 2 timer
Vietnamesiske vårruller med ribbe +++
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1 time+