Håndplukket utvalg
Hjemlevering samme dag

Favoritter på koldtbordet

Eggerøre, karbonader, friske salater og hjemmebakst. Det er ikke måte på hva vi skal meske oss med på 17. mai. Er det én dag vi virkelig skal slå på stortromma, må det være nasjonaldagen.

Trenger du forslag til nye oppskrifter på retter å sette frem på koldtbordet i år? Les videre for gode tips og inspirasjon til mais største festmiddag!

Planlegg i god tid!

Ikke revolusjonerende, men nødvendig. Legg en liten plan i forkant av kalaset, så vil du se at matlagingen går mye lettere. Dette er hvordan du best lykkes med maten til den store dagen!

1. Velg retter du enkelt kan lage mye av

Koldtbordet består som kjent av flere retter som tilsammen utgjør en bugnende buffet. Derfor kan det være lurt å bestemme seg for retter som det er enkelt å doble eller tredoble oppskriften på, slik at det metter alle gjestene, og alle får smake på alt. Har du knapt med tid, eller bare ikke lyst til å bruke 16. mai på matlagning, kan du vurdere å gå for mat som “lager seg selv”.

2. Varm eller kald mat? Ja takk, begge deler!

En buffet består gjerne av både varm og kald mat. Det kan bli et logistikkproblem på et hektisk kjøkken. Skal du lage varm mat, bør du ikke lage flere matretter enn du klarer å holde varme inntil servering.

3. Tenk på frakten

Skal du bort på besøk, kan det også hende at du ikke vil lage det samme som hvis du var hjemme hos deg selv. Meieriprodukter skal ikke stå romtemperert lenge, så hvis du skal lage noe med ingredienser som bør stå kaldt frem til servering, snakk med verten om å låne kjøleskapsplass og sett retten sammen når du kommer frem.

Fingermat og kanapeer til velkomst-boblene

Er du en tidsoptimist som har invitert på 17. mai-middag litt i tidligste laget? Kjøp deg tid med små kanapéer som kan serveres til boblene før selskapet setter seg til bords. 

[object Object] Fingermat og kanapeer til velkomst-boblene

Favoritter til koldtbordet

Du trenger kanskje...

Brød & bakst

Vi kommer ikke utenom. Fersk brødbakst må til, og passer utmerket til det meste du finner på en klassisk festbuffet.

[object Object] Brød & bakst

Salater til koldtbordet

Ikke glem å tilby noe grønt å fylle opp tomrommet på tallerkenen med (hvis det er plass til overs, da). Prøv disse friske og smakfulle salatene som garantert ikke blir forbigått på benken. 

[object Object]  Salater til koldtbordet

Salater fra AMOI

På få tastetrykk kan du få fyldige & fargerike salater laget helt ferskt for deg & ditt selskap!

Hvordan estimere riktig mengde mat?

Det er ikke bare-bare å lage riktig mengde mat. Enten har man laget nok til å mette en liten landsby, eller så blir det litt for knapt. 17. mai er nok en dag man heller bør satse på å få rester å kose seg med resten av uka. Tro oss, de vil bli spist opp!

Roastbiff, 60 g per porsjon

Røkt skinke, 60 g per porsjon

Karbonade med løk, 1 stk per porsjon

Spekemat, 60 g per porsjon

Kokt ørret, 60 g per porsjon

Eggerøre, 1 egg per porsjon

Potetsalat, 40 g per porsjon

Waldorfsalat, 40 g per porsjon

Remulade, 10 g per porsjon

Pepperrotkrem, 20 g per porsjon

Dette er beregningene til MatPrat. Her kan du se flere forslag på andre ingredienser og hvor mange gram du bør påregne per hode.

Flere gode tips

1) Gjør handleturen tidseffektiv.

Handlelisten til nasjonaldagen pleier å være lang, så del den opp etter rettene du skal tilberede. Ta med en penn, eller ha listen digitalt på mobilen, så du lett får oversikt og kan stryke over varer du har i kurven.

2) Tjuvstart matlagingen.

Du må kanskje stå opp før hanen galer denne dagen uansett, men ikke la det være på grunn av maten! Mye kan nemlig gjøres klart i god tid, så ta en titt på oppskriftene du skal bruke og se hva du kan gjøre klart og sette kaldt to-tre dager i forveien. Sauser, marinader og lignende skal gjerne stå i timevis for at smakene skal få utviklet og satt seg skikkelig.

3) Velg enkle smaker.

17. mai er for de fleste en dag med nære og kjære, og kanskje til og med storfamilien? Når man inviterer til lunsj eller middag på selveste nasjonaldagen er det ofte mange munner å mette, og gjester i alle aldre. Da gjør du lurt i å velge enkle og gode smaker som alle kan like.

Ofte stilte spørsmål om Koldtbord til 17. mai

La oss snakke om cookies 🍪
Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden og gi deg en unik kundeopplevelse. I vår personvernerklæring kan du lese mer om dette. Ved å trykke «Aksepter alle», godkjenner du bruken av cookies.