

Hipp hipp! Endelig er det duket for feiringen av nasjonaldagen, og tradisjonen tro er 17.mai-frokosten en helt uunnværlig del av dagens festligheter. Her er alt du trenger for å forberede frokostfesten, fra planlegging til oppskrifter og tips & triks for å lykkes!
Etter flaggheising og nasjonalsangen (eller etter å ha rullet ut av senga og inn i bunaden for andre), er det på tide å gjøre unna de siste forberedelsene. 17. mai er uansett ikke en dag for syvsovere, for frokosten serveres gjerne i 9-10-tiden om morgenen for å få tid til dagens mange begivenheter.
På en 17. mai-frokost skal det boble i glassene, og utvalget på bordet skal være fristende og mangfoldig. De gode nyhetene er at du ikke trenger å stå for maten helt alene. Inviterer man mange, er det vanlig at gjestene tar med en rett hver. Når de ankommer, setter man opp til en frokostbuffet som alle kan forsyne seg fra.
Uansett hvilket forhold du har til planlegging, må det til i forkant av ethvert vellykket arrangement. Så kom igang med gjesteliste og meny først som sist. Har du nok stoler? Hva med kjøleskapsplass? Må du pusse sølv? Stryke bunadskjorta? Hvem skal ta med hva? Skriv en liste med alt som må gjøres før den store dagen, både stort & smått. Da holder du bedre kontroll over alle gjøremål, og kan gå inn i forberedelsene med lave skuldre!
Det finnes ingen fasit på hva du skal servere til frokosten, men det finnes et knippe klassiske retter som aldri slår feil. Du kommer langt med et par salater, ferskt brød & rundstykker, diverse pålegg, frukt & bær, drikkevarer og en liten dessert.
Tips: Er barn invitert? Da bør du passe på å ha noen barnevennlige alternativer som faller i smak hos de minste!
17. mai skal det ikke være mangel på noe! Dette er populære gjengangere som blir med oss fra ett år til det neste, og som finnes på tusenvis av frokostbord på nasjonaldagen.
Kanskje det viktigste av alt er godt pålegg, og det skal være rikelig! Med et bugnende bord, vil ikke gjestene vite i hvilken ende de skal starte, og er det ikke nettopp denne følelsen vi etterstreber på selveste nasjonaldagen?
Mye av dette du enkelt kjøpe ferdig, men vil du skape en liten snakkis rundt bordet (og samtidig snikskryte), kan det være lurt å diske opp med hjemmelaget pålegg.
Litt grønt på tallerkenen skader ikke, faktisk tvert imot. Frist gjestene dine med noen friske salater de ikke vil klare å motstå!
Ingenting er som nybakt brød til frokost! Sett deigen kvelden før og stek når du står opp den syttende for den ferskeste baksten.
Ikke tid til å bake selv? Vi leverer ferske brød fra baker'n!
Ikke glem desserten! Det er tidlig på dagen, men en søt og fruktig avslutning på frokosten gjør seg likevel godt, og egner seg til småspising, selv når man egentlig er mett.
Gjør det enda enklere med nydelige desserter rett fra konditoriet!
Det er ingen hemmelighet at det er musserende vin som er den store vinneren når det kommer til drikkevarer til frokosten - derav kallenavnet “Champagnefrokost”. Likevel finnes det andre drinker som kler nasjonaldagen, både med og uten alkohol. Her er noen forslag.
Ikke bær tungt hjem fra butikken. Få drikkevarene dine til 17. mai levert på døra!
Nå har du gode forutsetninger for å lykkes med 17. mai-frokosten, lykke til og gratulerer med dagen!