Håndplukket utvalg
Hjemlevering samme dag
Ovnsbakt brie omringet av baguetteskiver og lilla druer.

Brie: Dronningen av hvitmuggost

Brien pryder ostebrett og buffetbord verden over, men hvordan nytes den best? Og hvordan lages egentlig denne klassiske hvitmuggosten? Guiden vår tar deg med på en smakfull reise gjennom briens verden!

Her skal vi gi deg en innføring i den populære delikatessen, fra hvordan den lages til hvordan den brukes i matlagingen. Enten du er en osteelsker eller bare vil vite mer om brie, er denne guiden for deg!

Hva er brie?

Brie er en kremet, mild og myk ost laget av kumelk. På utsiden har osten en karakteristisk, hvit hinne av mugg som utvikles under ostens lagringsprosess. Smaken er subtil og ostens kremete tekstur smelter i munnen. Den har også en distinkt aroma som varierer fra mild til intens, avhengig av modningsgrad.

Brie er en ost som er lett å like og som ikke gjør for mye ut av seg. Det gjør den populær å bruke i matlaging, og at den passer til mye. Kanskje aller best ovnsbakt eller på et ostefat med litt godt tilbehør?


Fransk brie: En smak av tradisjon

Brien er en delikatesse med dype røtter i fransk matkultur. Dens opprinnelse går tilbake til Île-de-France-regionen i Frankrike, hvor osten fortsatt lages etter tradisjonelle metoder. Det finnes mange typer brie, der to er opprinnelsesbeskyttede i Frankrike - Brie de Meaux og Brie de Melun. Disse får ikke lages på pasteurisert melk, selv om andre varianter ofte gjør det.

Det som gir osten den karakteristiske smaken er en hvitmuggkultur. Når dette tilsettes får det først gro på overflaten. Osten får deretter modne fra utsiden og inn i en periode på 4 til 9 uker. Den kremete kjernen, sammen med den subtile mugghinnen, gir en rund og kremet smak, som passer perfekt til krydret tilbehør og fruktige viner.

Pasteurisert brie: Sikkerhet møter smak

For de som er opptatt av mattrygghet er pasteurisert brie et godt alternativ. Når melk pasteuriseres, varmes den opp for å eliminere skadelige mikroorganismer. Pasteuriseringen gjør at flere ostefans får glede av osten, men det kan imidlertid påvirke smaken til en viss grad.

Ifølge Mattilsynet bør du likevel unngå brie når du er gravid. Bakterien listeria trives godt i bløte oster, og det spiller ingen rolle om melken er pasteurisert eller ikke. Hvis du fortsatt vil spise brieost når du er gravid, må du varme den til minst 70 grader (så den er boblende varm), siden listeria dør ved såpass høye temperaturer.


Hvilken brie er den beste?

Den beste brieosten regnes av mange som den klassiske Brie de Meaux, som lages på tradisjonelt vis med upasteurisert melk. Men hvilken som er den beste brieosten er en smakssak, og for å finne din favoritt bør du prøve flere varianter. For å finne en virkelig god brie, er det noen få egenskaper du kan se etter:

  • Osten skal være kremet.

  • Når du skjærer i osten skal kjernen synke litt sammen.

  • Skorpen skal helst ha røde innslag.

Hvordan spiser man brie?

Brieost er en mild ost som du kan spise på mange måter. Du kan la den skinne ved å velge nøytralt tilbehør, eller bake den i ovnen med sterke smaker som chili og hvitløk.

Osten passer spesielt godt til en fersk baguette, salte kjeks, tørket frukt, nøtter og spekemat. Server den på ditt neste ostefat, eller la den smelte inn i grateng eller pasta. Mulighetene er endeløse!

Vil du parre brien med god drikke? Da passer en hvitvin som er frisk og fruktig eller en bløt rødvin med bærpreg.


Hvor lenge holder brie seg?

Som hovedregel bør en fersk brie spises innen 1 til 2 uker etter kjøp. På grunn av sitt høye fuktighetsinnhold har osten kortere holdbarhet enn harde oster, som ikke inneholder så mye fuktighet.

Brie er i likhet med Camembert en myk hvitmuggost, som gjør at bakterier trives veldig godt i den. For å unngå dannelse av bakterier er det viktig at osten oppbevares i kjøleskapet, og først tas ut når den skal spises. Den bør også oppbevares i en beholder som er tett lukket eller i plastfolie, dette for å unngå at den kommer i kontakt med fuktighet. Kast osten hvis blå eller grønn mugg begynner å vokse på den.

Finn din Brie hos AMOI

Hos oss finner flere forskjellige brier fra byens beste ostebutikker. Alle er nøye utvalgt for å sikre høyeste kvalitet. Utforsk vårt utvalg nedenfor!

Oppskrifter med Brie

Brieost er allsidig og kan brukes i alt fra sandwicher og salater til desserter. Her er noen av våre favorittoppskrifter!

[object Object] Oppskrifter med Brie

Nå kan du alt om brie!

Vi håper du har lært mer om brie, dens opprinnelse og hvordan du kan bruke den folkekjære osten. Uansett erfaringsnivå kan brien være en spennende ingrediens som løfter middagen eller desserten til neste nivå!

Ofte stilte spørsmål om Brie

La oss snakke om cookies 🍪
Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden og gi deg en unik kundeopplevelse. I vår personvernerklæring kan du lese mer om dette. Ved å trykke «Aksepter alle», godkjenner du bruken av cookies.