Lam til påske - alt du lurer på

Vet du at du skal servere lam til påske, men ikke så mye mer enn det? Det holder for oss! I denne guiden finner du spennende oppskrifter på påskelam, forslag til tilbehør og hva du bør fylle i glasset, samt kjernetemperaturer ved steking og idéer til restemåltider.

Det er duket for feiringen av årets nest største høytid, så les videre for å forberede den store påskemiddagen.

Hvorfor spiser vi lam i påsken?

Lam til påsken har en lang historie som strekker seg tilbake til det gamle testamentet i bibelen. Ifølge jødisk tradisjon ble lammet brukt som offer i påskefeiringen, og i fortellingen ble blodet fra lammet brukt til å markere dørstolpene i jødiske hjem slik at Gud skulle se hvor israelittene bodde, og spare dem, når egypterne skulle straffes for hvordan de hadde behandlet dem.

I kristendommen har påskelammet en symbolsk betydning, da Jesus blir omtalt som “Guds lam” som ble ofret for å sone menneskets synder. I den kristne påskefeiringen spiser man derfor lam for å minnes Jesu offer.

Men det er også en praktisk grunn til at vi spiser lam denne tiden. Tradisjonelt sett har påsken vært en tid der sauebønder slaktet sauene sine. Dermed ble det naturlig å spise lam i påsken fordi det tilgjengeligheten var stor og kjøttet ferskt.

I dag er det mange som fortsatt holder liv i tradisjonen med lam i påsken, og det har blitt en integrert del av feiringen, som ikke nødvendigvis har en religiøs tilknytning til høytiden.

Har du alt du trenger til festmiddagen?

Tradisjonelt påskelam

Ved høytider som påsken vender vi standig tilbake til det gamle og etablerte, også når det kommer til oppskrifter. Er du en tradisjonkjær hobbykokk? Da tror vi disse oppskriftene vil skape begeistring for deg og dine.

[object Object] Tradisjonelt påskelam

Lammestek med en tvist

Lei av å bruke bestemors kokebok hver påske? Disse oppskriftene er for deg som gjerne prøver en ny vri på en en god og gammel klassiker.

[object Object] Lammestek med en tvist

Partering av lam

Har du et stort stykke lam du ikke vet hva du skal gjøre med? Pust med magen, vi vet råd! I videoen nedenfor viser Annis dyktige slaktere deg hvordan du parterer lam.

Kjernetemperaturer for lammestek

Når du har funnet en oppskrift og partert kjøttet, er det tid for steking. Temperaturene vil variere, men her er en oversikt over kjernetemperaturer til ulike kjøttyper med mål om å gi deg en viss pekepinn.

1. Lammestek m/ ben:

Medium: 65 °C

Medium+: 70 °C

Gjennomstekt: 75 °C

2. Surret lammestek u/ben:

Lite stekt: 55-60 °C

Medium: 65 °C

Medium+: 70 °C

Gjennomstekt: 75 °C

3. Lammecarré:

Lite stekt: 55 °C

Medium: 60-65 °C

Medium+: 70 °C

Gjennomstekt: 75 °C

Hentet fra MatPrat. Finn flere tips her.

Tilbehør til Påskelam

Kjøttet er stjerna i de fleste påskemiddager, men en god ting kommer sjelden alene. Det gjelder visst når det kommer til mat også, for det finnes masser av godt tilbehør å servere sammen med lammekjøttet. Her er noen forslag til hva du kan fylle tallerkenen med.

Fløtegratinerte poteter i ildfast form.

Drikke til Påskelam

Til ekstra god høytidsmat er det nærmest en selvfølge at drikken skal stå i stil. Hva serverer du av drikke til påskelammet?

Rødvin til lam?

Det er ikke til å komme unna at rødvin er storfavoritt til lam. En dyp rødvin til mildt kjøtt er en kombinasjon som er vanskelig å slå. Hvilken du skal gå for kommer likevel an på hvilken lammerett du skal diske opp med. Det kan også hende at sider, øl eller hvitvin passer vel så bra. Se Vinmonopolets drikketips til lam her.

Alkoholfritt

Ha alltid alkoholfrie alternativer fremme for barn og andre som ikke drikker. Selv voksne som drikker alkohol vil gjerne ha alkoholfri drikke i tillegg, og alle skal føle seg inkludert!

Det meste av frukt- og bærmoster vil passe godt til det lyse kjøttet. Siden det er rikt på fruktighet og friskhet eller syre, er disse ofte velegnede som erstattere for vin.

Alkoholfri drikke til påskematen

Resteoppskrifter med Påskelam

Når man først går til innkjøp av lam til festdager som påsken byr på, hender det at man får med seg litt for mye hjem fra butikken. Mange synes rester er kjedelig, men det trenger ikke være sånn! Disse 5 spennende oppskriftene er nok ikke hva du vanligvis forbinder restemat med.

[object Object]  Resteoppskrifter med Påskelam

Ofte stilte spørsmål om Påskelam

La oss snakke om cookies 🍪
Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden og gi deg en unik kundeopplevelse. I vår personvernerklæring kan du lese mer om dette. Ved å trykke «Aksepter alle», godkjenner du bruken av cookies.