Håndplukket utvalg
Hjemlevering samme dag

Den store fårikål-guiden

Fårikål er hele Norges nasjonalrett. Dette er skikkelig tradisjonsmat laget av få, men viktige ingredienser, nemlig får- eller lammekjøtt, kål og pepper. I disse tider er det vanligere å bruke ferskt lammekjøtt enn fårekjøtt, selv om retten tross alt heter får-i-kål. Råvarene lam og kål er en naturlig kombinasjon i Norge, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller samtidig nå på høsten.


Fårikål passer like godt både som hverdagsmat og i festlige lag med alt som hører til. Når høsten melder sin ankomst er det mange som gleder seg til fårikålsesongen starter. Noen venter til den offisielle fårikåldagen, mens andre spiser det jevnt og trutt gjennom hele høstsesongen, fra september og utover.

Tallerken med fårikål, poteter, hele pepperkorn og persillekvaster.

Fårikålens dag

En nasjonalrett krever sin egen festdag. Fårikålens dag faller alltid på siste torsdag i september. I 2023 er det den 28. september. Visste du at nasjonalretten er populær som aldri før? Over 70% av befolkningen spiser fårikål hver høst, og retten får stadig nye tilhengere i alle aldersgrupper.

Selv med en rett av så få ingredienser som fårikål, så finnes det likevel både lokale varianter og familieoppskrifter med en egen vri. Noen mener fårikålen absolutt ikke kan tukles med, mens andre tilsetter andre grønnsaker, urter eller drikkevarer for å få en ny smak på fårikålen.

Her har vi samlet en rekke oppskrifter på fårikål, og her vil nok både fårikål-puristene og de mer vågale som liker å eksperimentere litt finne noe å teste ut.

Rå lammeribber på hvitt bakepapir. Pyntet med timian.

Klassisk fårikål

For de som sverger til en helt klassisk fårikål uten noen andre smaker enn kjøtt, kål og pepper, ja, da er det denne oppskriften fra Lise Finckenhagen som gjelder. Hun begynte i kokkelære hos Hellstrøm på restaurant Bagatelle allerede som 16-åring, så dette er en matformidler av kokekunst vi stoler på!

Klassisk fårikål med video

Denne oppskriften fra Matprat er for deg som ønsker en klassisk fårikål-oppskrift, men foretrekker å se oppskriften på film med steg for steg-bilder og forklaring underveis. Da kan ingenting gå galt!

Har du bestemt hva slags drikke du skal servere til tradisjonsmaten? De har også laget en fin guide på hva slags drikke som passer godt til fårikål.

Rå lammeribber på trefjøl med ferske urter.

Fårikål med mye smak

Gladkokken er en matformidler med detaljerte oppskrifter som virkelig går i dybden. Nettstedet er en av Norges mest populære matsider på nett. Gladkokken selv har tilsatt både hvitløk, sjalottløk, ferske urter, stjerneanis og laurbærblad i sin fårikål. Dette er en oppskrift som lar de gode råvarene skinne ved å løfte frem smakene med andre smaksforsterkere.

Nærbilde av rå lammeribber pyntet med skiver av rød chili og rosmarinkvaster.

Fårikål med en vri

Helle Øder Valebrokk, matformidleren bak nettstedet Helleskitchen, er kjent for sine mange spenstige varianter av fårikål. Til ergrelse for de som liker en helt tradisjonell fårikål, og til glede for de som liker å eksperimentere litt. Her er det bare å prøve seg frem, kanskje finner du en helt ny fårikålfavoritt? Her er tre fra Helleskitchen vi gleder oss til å prøve i høst!

  1. Fårikål med akevitt, hvitløk, løk og friske urter
  2. Fårikål med eple og spisskummen
  3. "Gresk fårikål" med oregano, fennikel, anis og fetaost
Rå og urtemarinert lammekotelett på fjøl surret i hyssing.

Fårikål laget med kje

Det er ikke bare får- og lammekjøtt som kan brukes i fårikål. Flere og flere velger nå det litt mindre tilgjengelige kjøttet, kje. Kje er geitas barn, tilsvarende fårets barn - lam. Kje er mildt i smaken, og passer ifølge Helle Øder Valebrokk godt for de som synes får og lam kan bli for kraftig i smaken. Varianten har fått navnet kje-i-kål. Du finner oppskriften hennes her.

Restetips

Nasjonalretten vår er en folkefavoritt, og det skal godt gjøres å ikke spise opp! Skulle du mot formodning få rester kan du prøve en annen av Matprats spennende oppskrifter, fårikål med en eksotisk vri. Vel bekomme!

Sist oppdatert: 19.10.2023

La oss snakke om cookies 🍪
Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden og gi deg en unik kundeopplevelse. I vår personvernerklæring kan du lese mer om dette. Ved å trykke «Aksepter alle», godkjenner du bruken av cookies.