Fårikål er hele Norges nasjonalrett. Dette er skikkelig tradisjonsmat laget av få, men viktige ingredienser. Nemlig får- eller lammekjøtt, kål og pepper. I disse tider er det vanligere å bruke ferskt lammekjøtt enn fårekjøtt, selv om retten tross alt heter får-i-kål. Råvarene lam og kål er en naturlig kombinasjon i Norge, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller samtidig nå på høsten.
Fårikål passer like godt både som hverdagsmat og i festlige lag med alt som hører til. Når høsten melder sin ankomst er det mange som gleder seg til fårikålsesongen starter. Noen venter til den offisielle fårikåldagen, mens andre spiser det jevnt og trutt gjennom høstsesongen.
En nasjonalrett krever sin egen festdag. Fårikålens dag faller alltid på siste torsdag i september. I år er det den 29. september. Nasjonalretten er populær som aldri før. Over 70% av befolkningen spiser fårikål hver høst, og retten får stadig nye tilhengere i alle aldersgrupper.
Selv med en rett av så få ingredienser som fårikål, så finnes det likevel både lokale varianter og familieoppskrifter med en egen vri. Noen mener fårikålen absolutt ikke kan tukles med, mens andre tilsetter andre grønnsaker, urter eller drikkevarer for å få en ny vri på fårikålen.
Her har vi samlet en rekke oppskrifter på fårikål, og her vil nok både fårikål-puristene og de mer vågale som liker å eksperimentere litt finne noe å teste ut.
For de som sverger til en helt klassisk fårikål uten noen andre smaker enn kjøtt, kål og pepper, ja da er det denne oppskriften fra Lise Finckenhagen som gjelder. Finckenhagen tipser også om hva du kan bytte ut hvetemelet med for en glutenfri variant, og tipset er lært av selveste Hellstrøm! Finckenhagen begynte i kokkelære hos Hellstrøm på restaurant Bagatelle allerede som 16-åring, så dette er en formidler av kokekunst vi stoler på.
Klikk her for å komme til oppskriften publisert på Godt.no.
Dette er oppskriften for deg som ønsker en klassisk fårikål-oppskrift, men foretrekker å se oppskriften på film. Her får du både en klassisk oppskrift, steg for steg-bilder og video. Her er det ingenting som kan gå galt!
Klikk her for å se oppskriften og videoen på Matprat.
Matprat har også en fin guide til hva slags drikke som passer godt til fårikål.
Gladkokken er en matformidler med detaljerte oppskrifter som virkelig går i dybden. Nettstedet er en av Norges mest populære matsider på nett. Gladkokken selv har tilsatt både hvitløk, sjalottløk, ferske urter, stjerneanis og laurbærblad i sin fårikål. Dette er en oppskrift som lar de gode råvarene skinne ved å løfte frem smakene med andre smaksforsterkere.
Klikk her for å komme til Gladkokken sin oppskrift.
Helle Øder Valebrokk, matformidleren bak nettstedet Helleskitchen, er kjent for sine mange spenstige varianter av fårikål. Til ergrelse for de som liker en helt tradisjonell fårikål, og til glede for de som liker å eksperimentere litt. Her er det bare å prøve seg frem, kanskje du finner en helt ny fårikålfavoritt.
Helleskitchen’s oppjusterte variant av fårikål med akevitt, hvitløk, løk og friske urter finner du her.
Her finner du en variant med eple og spisskummen. En spennende vri på klassikeren vi gleder oss til å lage i høst.
Gresk vri på fårikål med oregano, fennikel, anis og fetaost. Det er nok mange som mener denne varianten er så langt unna en klassisk fårikål at det faktisk kan kalles en vri. Oppskriften finner du også på Helleskitchen.
Det er ikke bare får- og lammekjøtt som kan brukes i fårikål. Flere og flere velger nå det litt mindre tilgjengelige kjøttet, kje. Kje er geitas barn, tilsvarende fårets barn - lam. Kje er mildt i smaken, og passer ifølge Helle Øder Valebrokk godt for de som synes får og lam kan bli for kraftig i smaken. Varianten har fått navnet kje-i-kål.
Du finner oppskriften hennes her.
Psst! Gjør festmåltidet enda enklere med vår ferdig sammensatte fårikål-pakke!
Nasjonalretten vår er en folkefavoritt, og det skal godt gjøres å ikke spise opp! Skulle du mot formodning få rester kan du prøve en annen av Matprats spennende oppskrifter, fårikål med en eksotisk vri.
Vel bekomme!